sobota, 14 marca 2009

Śruta arachidowa

Podczas gdy rynek walutowy jest niestabilny i kolejne wzrosty cen śruty sojowej coraz częściej dają się we znaki hodowcom, firmy zajmujące się handlem towarami rolno- spożywczymi czynią co w ich mocy by przetwórcy mieli alternatywę w wyborze komponentów paszowych. Ponadto silne ruchy ekologiczne w Europie, obawa społeczeństw przed GMO dodatkowo potęgują trudną sytuację rolników.

Senegalska śruta arachidowa jest wysokobiałkowym (46 do 49% białka, którego strawność przekracza 95%) komponentem paszowym powstałym jako produkt uboczny podczas produkcji bardzo popularnego oleju arachidowego. Tak jak śruta sojowa, śruta arachidowa może być wykorzystywana w żywieniu wszystkich grup zwierząt gospodarskich. Komponent ten ma korzystny wpływ na tempo wzrostu zwierząt, zwłaszcza w połączeniu z innym źródłem białka. Śruta arachidowa jest powszechnie stosowana w wielu krajach Europy.

Śruta arachidowa

Brak komentarzy: